Bijzondere gasten

‘Yes, ik krijg een Bijbel!’

Het stortregent, en we praten  binnen als gastvrouwen over de vele gasten die we de afgelopen tijd hebben  verwelkomd.  Gezellige ouderen, nieuwsgierige jongeren,  maar ook mensen met zorgen en vragen.  Onder hen zijn ook bijzondere gasten die vaak een speciaal plekje in de Huiskamer  en in ons hart hebben gekregen. …
Ik sta nog maar net buiten als de eerste bijzondere gast zich aandient…
“Wat  staat u daar leuk met dat mandje..”
Een jonge vrouw met een kindje voorop de fiets, schiet voorbij.
“ Nou kom dan eens kijken wat ik in mijn mandje heb” daag ik haar lachend uit.  Ze remt spontaan af, maakt een scherpe bocht en parkeert pal voor mij, haar vrije hand nieuwsgierig uitgestrekt boven mijn leuke mandje.
“Mag ik zo’n rolletje pakken?”
En dan leest ze voor wat erop staat. De Bijbeltekst gaat over doen waarvoor je geroepen bent.  Voor ik me druk kan maken hoe ik deze tekst uit moet leggen beginnen haar ogen al te schitteren.
‘Yes, ik wist het! Ik moet nog meer gaan schrijven ! Ik ben een rapper weet u en ik ga nu voor de jongeren rapteksten  schrijven, ik heb een boodschap voor Nijkerk! Dit had ik nodig! Mag mijn zoontje ook een rolletje pakken?
Het kind dat nog geduldig in zijn zitje aan het fietsstuur zit,  trekt enthousiast aan een rolletje. Zijn moeder maakt het gretig open en leest:
“Geloof, hoop en liefde, maar de meeste van deze is de liefde.”
De jonge vrouw is even sprakeloos. Ze lijkt kwetsbaar nu, ondanks haar neuspiercing en haar leren jackje.
“Ik moet hier bijna van huilen” zucht ze. “Ik ben de laatste tijd zoveel met liefde bezig, ik voel gewoon dat dat het allerbelangrijkst is. Ik heb het vaak moeilijk gehad maar door liefde kom je er weer boven op. U heeft ook van die lieve ogen…  Ik geef mijn zoontje  heel veel  liefde. Ik heb alles voor hem over….  Het draait in de wereld om liefde. Daar gaan mijn raps ook  over.
‘Wil je soms liever even binnen praten?’ vraag ik haar.
“Nee, niet naar binnen “ zegt ze beslist. “Buiten voel ik me vrijer.”
“Wat mooi  dat jij zoveel liefde  in je hebt” ga ik verder.  “Waar komt die liefde vandaan?”
O, dat haal ik overal uit.  Uit allerlei godsdiensten, uit meditatie, praten met anderen en heel veel nadenken daarover..”
“Kan het ook van God komen?”
“O ja, ook van God. En Jezus is ook oké .  Ik denk veel na over de nieuwe wereld en zo. Dat staat toch in de Bijbel?. Misschien komt de nieuwe aarde wel op Mars… zou best kunnen, toch…”
Een dun vlechtje komt eigenwijs onder haar hoofddoekje uit en danst heen en weer langs haar krachtige gezicht.
“ Ja, dat heb ik nou nog nooit tegen iemand gezegd. Ik heb echt veel ideeën over hoe het zal gaan later…”
“Dat hoor ik, ja. Heb je eigenlijk een Bijbel?” Ze schudt haar hoofd terwijl ze haar kind van de fiets tilt. “Zou je er een willen?

“Yes, ik krijg een Bijbel!” klinkt het juichend over straat. Een oude vrouw loopt glimlachend om haar fiets
heen. Dan loopt ze even later toch mee naar binnen om een Bijbel uit te zoeken. En een boek over andere godsdiensten en een prentenboek voor haar zoontje.
“Mag ik dit echt allemaal hebben? Ik zou u wel een knuffel willen geven!” Dat mag natuurlijk.
Ze blijft koffie drinken terwijl haar zoontje het treint je over de rails van de Huiskamervloer laat rijden. Ze heeft veel te vertellen en wij luisteren.
“Jullie zijn zo lief en zo eerlijk! Ik voel het! Jullie zijn echt chill!

Als ze afscheid neemt, pakt ze een stapel folders mee over de Huiskamer. “Ik ga ze overal uitdelen!
Iedereen moet het weten; het is hier geweldig!
Zo voelen ook wij ons bijzonder, na dit bezoek van zo’n bijzondere vrouw!